Formulario de búsqueda

30 Mayo 2018 15:19
El Llac de la Goleta recupera la vigor després del dragatge del fang
• Les actuacions per a eliminar la capa de tarquim que impossibilitava l’aflorament d’aigua neta freàtica han acabat amb èxit. • El llac recupera l’activitat dels brolladors i del circuit d’oxigenació de l’aigua.

Els treballs de dragatge del llim dels fons del Llac de la Goleta, escomesos per la Regidoria d’Agricultura, s’han completat amb èxit i l’estany recupera l’estabilitat de l’aigua després de retirar al voltant de 2000 metres cúbics de fang.

Entre els treballs duts a terme, a més de traure el tarquim, s’ha fet l’anivellació del fons, molt deteriorat després de les actuacions de 2005. També s’ha llevat material alié que es va depositar al llit en aquells treballs, així com deixalles i brossa de tot tipus. Finalment, s’han consolidat els talussos dels marges per a evitar el deteriorament de les malles de roca i per a deixar marge a la cobertura vegetal.

Finalment, la faena s’ha rematat amb la connexió dels tubs dels airejadors que es retiraren per a actuar en el fons amb llibertat, i l’activació dels brolladors i del circuit d’oxigenació de l’aigua que faran possible la millora de qualitat de l’aigua.

Pel que fa a la cobertura vegetal, s’hi han plantat vora 300 lliris, que, a més del valor ornamental que aporten al llac, donen estabilitat als talussos dels marges i eviten el creixement de brossa. A més, els lliris són capaços de viure inundats, de manera que aguanten les diferències de nivell de l’aigua que es produeix quan plou. També s’hi han plantat alguns exemplars de junc blau. Estes plantes les han donades l’Oficina Tècnica Devesa Albufera, dependent de l’Ajuntament de València, i el Centre d’Investigació Piscícola del Palmar, dependent de la Conselleria de Media Ambient.

Durant estos dies també s’hi han pogut veure espècies animals que han acollit les noves condicions del llac amb alleujament. Així, s’hi han deixat veure exemplars de coll verd amb cria, parelles de siverts, fotja vulgar i altres aus d’aiguamoll. També hi havia als marges alevins de peixos d’aigua dolça i alguna tortuga.

Les actuacions, que han tingut un cost final de vora 50.000 euros, han tingut un impacte molt reduït en l’estany, ja que no s’ha aportat cap material alié i s’ha apartat la terra que impedia l’alimentació d’aigua neta.

Estos treballs s’afigen a la millora del sistema de filtratge i oxigenació d’aigua que ha premés establir un procés de filtratge i oxigenació més curt i eficient; la instal·lació d’arquetes i embornals decantadors que arrepleguen l’aigua pluvial per a filtrar-la abans que entre en l’estany, i l’habilitació d’un sistema combinat de filtració, decantació, biofiltres i oxigenació que permet que l’aigua arribe al llac amb més qualitat i pal·lia l’entrada de matèria orgànica i brutícia

Comparteix

Plaça Major, 1 · CP: 46760 · Tel: 96 282 40 15 · Email: info@tavernes.org

 
Site developed with Drupal