Formulario de búsqueda

25 Agosto 2020 8:15
Avanços en la gestió del llac de la Goleta de Tavernes

L'Alcade Sergi González, acompanyat per la regidora de Medi Ambient, Mònica Palomares, visiten el llac de la Goleta per fer el seguiment a les tasques que està duent a terme la Fundació Limne.

L'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna ha mantingut a ratlla la eutrofia del llac de la Goleta, segons informa Mònica Palomares, regidora de Medi Ambient. Aquesta problemàtica és comuna en moltes llacunes litorals i implica que hi ha una excessiva quantitat de nutrients. Aquest estat comporta, sobretot en els mesos d'estiu, al fet que s'observin blooms o floracions d'algues verdes filamentoses en diversos punts que, en cas d'excés, poden arribar a esgotar l'oxigen de l'aigua. La biomassa d'algues flotants, en descompondre's, es va dipositant en el fons pel que, a més de contribuir a la falta d'oxigenació, augmenten el fang del sediment, la qual cosa obliga a realitzar dragatges com el que es va dur a terme fa un parell d'anys.

Per tot això, des de principis d'estiu i en col·laboració amb la Fundació Limne, es monitora el logo per a llançar dades sobre l'evolució dels paràmetres químics de l'espai. Es mesuren diferents variables per fotometria en superfície i en la columna d'aigua (oxigen dissolt, amoni, nitrits, nitrats, fosfats, conductivitat). Aquestes dades, que es recapten setmanalment, es complementen amb analítiques bacteriològiques.

Aquest laboratori a l'aire lliure permet un treball permanent d'observació, mesurament i mitigació de la contaminació en el llac, del qual deriven diferents mesures que han resultat reeixides, com el control d'entrades i sortides d'aigua, canvis en l'horari de recirculació per a millorar l'oxigenació o les retirades parcials de les masses d'algues.

Encara així, segons assenyala l'edil, “l'aparició d'aquestes proliferacions algals en La Goleta es deu en gran part als excrements dels ocells i tortugues del llac, així com a les restes de l'alimentació suplementària que reben”. S'apunta, per tant, a la necessitat d'involucrar a la ciutadania en la gestió i millora del llac ja que l'abandó de mascotes en ell i la innecessària alimentació dels ocells i tortugues condueixen a densitats de fauna que poden col·lapsar el llac de la Goleta.

La regidoria de Medi Ambient, amb ànim de buscar l'equilibri ecològic del llac i la seva fauna, treballa en elements de senyalística i informació ambiental que permetin explicar millor, no sols la història de la Goleta i els seus valors, sinó també els seus impactes i les normes de gestió d'aquest espai.

Comparteix

Plaça Major, 1 · CP: 46760 · Tel: 96 282 40 15 · Email: info@tavernes.org

 
Site developed with Drupal